Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2006

Μια άλλη άποψη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Το σεμινάριο για γονείς που παρακολούθησα πριν δέκα μέρες ήταν επικεντρωμένο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Πήγα, περιμένοντας να πάρω ιδέες για την αντιμετώπιση των αυθόρμητων και δύσκολων ερωτήσεων με τις οποίες συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι οι γονείς. Κάποιες τακτικές ίσως, κάποιες φράσεις, καθώς και τι να περιμένω στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του γιού μου. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή περνάμε έντονες οιδηπόδειες καταστάσεις και πως θα μπορούσα να τον βοήθησω να τις λύσει επιτυχώς χωρίς έναν άντρα μέσα στο σπίτι.

Ευτυχώς, αυτά που άκουσα ήταν πολύ μακριά από αυτά που περίμενα. Τα παραπάνω ερωτήματα εύκολα απαντούνται με διάβασμα κλασσικών αναγνωσμάτων. Ευτυχώς, μας μιλήσανε για μια άλλη προσέγγιση, και θα προσπαθήσω περιληπτικά να τη μεταφέρω.

Τα διαδικαστικά και τις τεχνικές λεπτομέρειες του σεξ εύκολα τις εξηγούμε στα παιδιά ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης τους και τις απορίες τους. Είναι υπόθεση του κάθομαι μαζί του μια δυό ώρες και συζητάμε. Αυτό θα χρειαστεί να γίνει αρκετές φορές αλλά είναι απλά μια συζήτηση της στιγμής.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κάτι πιο συνολικό και διαρκές, ξεκινά τη στιγμή που το παιδί γεννιέται και συνεχίζεται μέχρι το παιδί να γίνει ώριμος ενήλικας.

Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις για όλα τα μέρη του σώματος (ναι, ναι λέμε πέος και αιδοίο) και αντιμετωπίζοντας όλο το σώμα ως σύνολο και χωρίς ντροπή. Όταν π.χ κάνουμε μασάζ στο βρέφος με λάδια και αλλοιφές, δεν αποφεύγουμε τα γεννητικά όργανα ούτε και επικεντρώνουμε σε αυτά.
Δε ντρεπόμαστε εμείς για το σώμα μας και έτσι περνάμε μια φυσική θεώρηση και στα παιδιά. Όχι γύμνια επι τούτου αλλά όχι και φόβος μπροστά της.
Εστιάζουμε στη καλή υγεία και φυσική κατάσταση και όχι στην ομορφιά.
Αυτά για αρχή. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν η δική μας θεώρηση (που ωσμοτικά περνάει και στα παιδιά) για το σεξ είναι τρίπτυχη. Ναι, πηγή ευχαρίστησης, ναι κομμάτι μιας ερωτικής σχέσης, και, ναι αυτό να μη το ξεχνάμε ποτέ, άμεσα συνδεδεμένο με το θαύμα της ζωής.
Εστιάζουμε όσο μπορούμε στο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, και με λόγια αλλά κυρίως με το παράδειγμα μας.

Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρέπει πρώτα να δομηθείς ο ίδιος, να μάθεις τον εαυτό σου, να ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, για να μπορέσεις να φροντίσεις και κάποιον άλλον. Να είσαι σίγουρος για το ποιός είσαι και να ικανός να υποστηρίξεις αυτό που είσαι, για να μη γίνεις έρμαιο έτοιμο να πλαθεί από τις επιθυμίες άλλων. Τα ενημερώνουμε ότι όταν είσαι ερωτευμένος η διαδικασία αυτής της αυτοδόμησης δε μπορεί να συνεχιστεί γιατί η ένταση των συναισθημάτων οδηγεί αλλού. Τότε μέσα από την ερωτική σχέση προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήσανε και όχι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη το είναι τους.
Τα βοηθάμε στην αυτοδόμηση τους ρωτώντας τα για τις προτιμήσεις τους, τις επιθυμίες τους, τις απόψεις τους και μοιραζόμενοι μαζί τους τα αντίστοιχα δικά μας. Δουλεύουμε μαζί τους για την αυτοδόμηση και αποδεχόμαστε αυτό που σιγά σιγά διαμορφώνουν ως εαυτόν. Δίχνοντας τους απόλυτο σεβασμό και αντιμετωπίζοντας εμείς την ιδιαιτερότητα τους ως κάτι πολύ σημαντικό μαθαίνουν κι αυτά να την εμπιστεύονται και να την υποστηρίζουν με πάθος. Για να είναι πάντα πιστά και αληθινά στο μέσα τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν χρόνο, ότι υπάρχει η βάση της αρχικής συμπάθειας (στις φιλικές σχέσεις) ή της ερωτικής έλξης (στις ερωτικές σχέσεις) αλλά σιγά σιγά ανακαλύπτεις αν ο άλλος/η σου ταιριάζει και είναι κοντά στις δικές σου αρχές.
Αναγνωρίζουμε στα παιδιά ότι ναι θα νοιώσουν το πάθος και θα παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό τους αλλά να θυμούνται ότι η φωτιά για να συνεχίσει να καίει χρειάζεται μπόλικο καύσιμο και πολύ συχνά μετά από τη πρώτη μεγάλη και δυνατή φλόγα σβήνει. Κι αυτό είναι φυσικό, και θα τους συμβεί πολλές φορές, και μετά απλά θα συνεχίζουν την αναζήτηση.

Τους μαθαίνουμε πριν μπουν στην εφηβεία τι σημαίνει έχω ένα μωρό, τα στάδια της ανάπτυξης του και τι οφείλει ο γονιός να κάνει για αυτό, ώστε πριν ξεκινήσουν το ερωτικό τους γαιτανάκι να έχουν επίγνωση της σημαντικότητας της απόφασης να κάνουν ένα παιδί.

Τελικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι να μάθεις στο παιδί να στέκεται με περηφάνεια και θάρρος στο κόσμο, με σεβασμό και αυτοσεβασμο, σταθερά πάνω στα δικά του πόδια.

Φυσικά δε μπορούσα να μην αναλογιστώ τα δικά μου κενά στη δική μου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ευτυχώς, όπως λέει και ο Eric Erickson, παιδαγωγός και ψυχολόγος του περασμένου αιώνα που εκτιμώ αφάνταστα, ακόμη κι αν σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης το κρίσιμο ζήτημα δεν επιλυθεί επιτυχώς, μπορείς πάντα να επιστρέψεις και να διορθώσεις.

Καλη μέρα και καλή εβδομάδα

22 σχόλια:

bebelac είπε...

"Τα ενημερώνουμε ότι όταν είσαι ερωτευμένος η διαδικασία αυτής της αυτοδόμησης δε μπορεί να συνεχιστεί γιατί η ένταση των συναισθημάτων οδηγεί αλλού. Τότε μέσα από την ερωτική σχέση προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήσανε και όχι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη το είναι τους." Μεγάλες και σωστές κουβέντες. Όχι μόνο για τα παιδιά, ας τα ακούμε όλοι μας, γιατί αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε αποδώσει στον έρωτα χρέη ψυχοθεραπευτή.-κι αντε μετά να τον χαρούμε!!!
Ερωτική διαπαιδαγώγιση, και όχι απλά σεξουαλική... αυτό χρειάζεται νομίζω...

αλκιμήδη είπε...

καλημέρα μπεμπέ
έτσι ακριβώς ερωτική διαπαιδαγώγηση, ανθρωπίνων σχέσεων γενικά διαπαιδαγώγηση, και φυσικά όχι μόνο για τα παιδιά, και για μας, πρωτίστως για μας. Μόνο που εμείς πρέπει να αυτοδιδαχθούμε!
Και δυστυχώς η μάθηση γίνεται μέσα από πολλαπλές εμπειρίες.

MåvяiÐåliå είπε...

Ας διαπαιδαγωγήσουμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο για τα παιδιά μας.

Πολύ καλό! Αλλά μακριά από την πραγματικότητα...

Alkyoni είπε...

όντως πολύ καλό αλλά όπως είπε πιο πάνω η μαύρη ντάλια μακριά απ την πραγματικότητα...
εκτός ..δεν ξέρω...ίσως άλλα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να λένε το τί νιώθουν
alci καταλαβαίνεις τι λέω ε;

αλκιμήδη είπε...

μαύρη ντάλια
ναι, πρώτα τον εαυτό μας θα πρεπε (και πριν κάνουμε παιδιά) αλλά επειδή τίποτα δεν είναι ιδανικό μπορούμε να προσπαθήσουμε συγχρόνως με τα παιδιά να διαπαιδαγωγούμε και τους εαυτούς μας.

Δε νομίζω ότι είναι μακριά από τη πραγματικότητα. Από εμας εξαρτάται.

αλκυόνη
καταλαβαίνω τι λες
πιστεύω ότι τα παιδιά διψάνε να πουν τι νοιώθουν, και ειδικά στους γονείς τους, αλλά ο γονιός πρέπει να μάθει να ακούει πρώτα.
Ελπίζω να τα καταφέρω να ακούω όταν αυτά που θα μου λέει το παιδί μου θα είναι άλλα από αυτά που είμαι αντέχω να ακούσω.
Δύσκολο πράγμα η μητρότητα ε;
φιλιά

Sigmataf είπε...

μπράβο σου για τον χρόνο που μοιράστηκες να μας χαρίσεις το συγκεκριμένο post και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι πολύ καλό.
Να είσαι καλά.

αλκιμήδη είπε...

σιγματαφ
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

allmylife είπε...

Οι "μαμάδες" που αγωνιούν, αυτές με συγκινούν.
Και νομίζω, πως φτάνει αυτό...
Αλλωστε, τα παιδιά πάντα ξέρουν - έτσι δεν είναι;

γιώργος είπε...

ξέρεις,
σκέφτομαι την προσωπική μου ερωτική διαπαιδαγώγιση...
ότι 'έμαθα', το έμαθα από μόνος μου ή σε συζητήσεις στην παρέα...
οι δικοί μου, το μόνο που μου είπαν,
και ιδιαίτερα ο πατέρας μου,
ήταν να 'προσέχω'...
να παίρνω προφυλάξεις...
από εκεί και πέρα, λειτούργησε το ένστικτο...
κάτι πολύ σημαντικό...
τότε, ήταν άλλες εποχές...
σίγουρα, οι ειδικοί έχουν να δώσουν συμβουλές...
αλλά, μετράει πολύ το ένστικτο...

την καληνύχτα μου...

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

άραγε τι ποσοστό μπορούν να έχουν οι "μπαμπάδες" στην σεξουαλική διαπαιδαγώγιση ;Χρειάζομαι σεμινάριο οπωσδήποτε.

αλκιμήδη είπε...

όλη μου η ζωή
δυστυχώς το να αγωνιάς και μόνο δεν αρκεί. Πρέπει διαρκώς να παρατηρείς τις ανάγκες του δικού σου παιδιού και να επαναπροσδιορίζεις τη συμπεριφορά σου ανάλογα. Πέρα από "πρέπει" και "γνώμες ειδικών". Πέρα από προσωπικά κωλύματα και ανάγκες. Θέλει δουλειά αλλά είναι εφικτό.

Και τα παιδιά ίσως και να ξέρουν αλλά είναι απροστάτευτα μπροστά στο τρόπο που τα μεγαλώνουμε. Δε πάω μακριά, κοιτάω εμένα και πως είμαι. Ημουν κι εγώ κάποτε παιδί ξέρεις.

Γιώργο
τα technicalities τα βρίσκει κανείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν είναι η ουσία όμως.
Ίσως οι γονείς σου να σε "διαπαιδαγώγησαν σεξουαλικά" μέσα από το παράδειγμα τους και δείχνοντας σου έτσι πως είναι μια υγειής σχέση.
Το ένστικτο περιέργο πράγμα, θέλει πάντα να έχει κανείς συνείδηση του τι εκφράζει προτού δράσει πάνω σε αυτό.


padrazo
μεγάλο ποσοστό, πολύ μεγάλο. Για μένα το σημαντικότερο που μπορείς να κάνεις για τις κόρες σου pad είναι να είσαι ένας άντρας που σέβεται τις γυναίκες. Αν το έχουν ζήσει αυτό, θα το απαιτήσουν και για τον εαυτό τους.

Και θα σου πω και μια κουβέντα που μου είπε ο πατέρας μου όταν ήμουν 16 και παρόλα τα άλλα λάθη αυτό του αναγνωρίζω.
"Οι άντρες στο σεξ θα σου ζητήσουν διάφορα πράγματα και θα πουν ότι αν με αγαπάς θα το νοιωθες να το κάνεις ή θα σου που ότι είσαι περίεργη, αλλά δεν είναι έτσι, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις, οπότε να κάνεις μόνο ότι σου αρέσει."
Τον πίστεψα ξέρεις και ακολουθώ τη συμβουλή του 18 χρόνια τώρα.

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

καλή συμβουλή. καλημερα :)

Nyktipolos είπε...

Τελικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι να μάθεις στο παιδί να στέκεται με περηφάνεια και θάρρος στο κόσμο, με σεβασμό και αυτοσεβασμο, σταθερά πάνω στα δικά του πόδια.


Τελικά σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ή και διαπαιδαγώγηση σκέτο είναι να δυναμώσεις τα φτερά του παιδιού και να το ανεβάσεις σ' ένα ψηλό σημείο για να πάρει φόρα να πετάξει.

Με τα δικά του φτερά.

Μου άρεσε που σε διάβασα σήμερα. Καλημέρα.

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

θα ειμαι ασχετη με το ποστ σου...
γελα μου...
δωσε μου ενα μεγαλο χαμογελο!
καλα;;;

:))))

αλκιμήδη είπε...

και ξανά καλημέρα Pad
(οι κοράκλες σου βέβαια από αυτά που έχεις γράψει κατά καιρούς καλά το πανε)

Νυκτίπολε
εσάς πότε θα σας ξαναδιαβάσουμε;

Βασιλική
γελώ και χαμογελώ πλατειά
φιλιά

candyblue είπε...

έκανα μια βουτιά και βγήκα
ελπίζω να μην ενόχλησα
είναι ωραία εδώ
είναι ωραία...

Alexandra είπε...

τυχερά τα παιδιά του σήμερα με γονείς τόσο διαφορετικά και σφαιρικά ενημερωμένους.

Unknown είπε...

Τί;;;
Σοβαρά;;;

Όλα αυτά;;;;
Όχι ένα απλό "κάντε έρωτα, όχι πόλεμο;;;"

:ppp

αλκιμήδη είπε...

Καλώς την Κάντυ
το μπλε κορίτσι με τα κολλάζ
ευχαριστώ και να μας ξανάρθεις φυσικά
κάτι να σε τρατάρω;

αλεξάνδρα μου καλησπέρα σου
μμμμ τυχερά είναι ναι
τα αγαπάμε πολύ γιαυτό


καμηλιέρη μου
να σαι καλά, με εκανες και γέλασα

markos-the-gnostic είπε...

ώστε ο έρωτας είναι ασυμβίβαστος με την αυτοδόμηση...

αλκιμήδη είπε...

Oh yes! Μάρκε γνωστικέ

Xrysostomos είπε...

[...]εντόπισα ένα πολύ καλό άρθρο επί του θέματος στο μπλογκ "Αλκιμήδης Βιώματα [...]

http://didaskw.blogspot.com/2008/03/blog-post_22.html