Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2006

Θέλω, θέλω, ένα κόκκινο καπέλο

Αυτό είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στην Αλκυόνη που σε σχόλιο έκανε και τη σχετική-ερώτηση παραγγελιά:
"Τι ακριβώς "ζητάς" απ τη ζωή,από σένα,απ τους άλλους...όχι τα χιλιοειπωμένα υγεία,μακροημέρευση,ευτυχία και τα συναφή, αυτά είναι αυτονόητααυτά, όλοι τα ζητάμε τα επιζητάμε και τα ευχόμαστε και για μας και για τους άλλους, λίγο βαθύτερα "

Και ζητώ συγνώμη που δε μου βγήκε σε στυλ "θεατρικό". Το δεύτερο πρόσωπο δεν αναφέρεται σε σένα αλκυόνη, μη το παρεξηγήσεις, είναι κάποια άγνωστη x!



Θέλω, θέλω, ένα κόκκινο καπέλο. Αυτό μου έρχεται. Τίποτα άλλο.
Πλάκα δεν έχει; και γιατί κόκκινο. Να είναι με φτερά άραγε; Όχι απλό το θέλω. Όλα απλά τα θέλω. Ξεκάθαρα. Ζωή απλή και ωραία. Αυτό είναι το μότο μου. Και εγώ να μπορώ έτσι απλά να τη ζω. Μόνο αυτό θέλω. Τίποτα άλλο δεν επιζητώ. Δεν έχω στόχους, όχι η ουσία μου δεν έχει στόχους. Δεν προσδωκώ. Η ουσία μου δε προσδωκά. Ούτε από τη ζωή, ούτε από τους άλλους. Από μένα προσδωκώ. Ναι, από μένα προσδωκώ να καθαρίσω. Να μην έχω επιθυμίες. Γιατί όλες οι επιθυμίες που έχω είναι βάρος. Το όνειρο, η εικόνα που έφτιαξα, για μένα, στα 18, είναι καταδίκη. Γιατί όλο τη μετατρέπω, όλο τη λιγοστεύω. Κάθε φορά που η ζωή μου αποδυκνείει ότι κομμάτια της δε πρόκειται να γίνουν. Εκεί κτυπά η κατάθλιψη. Τουλάχιστον κάποια κομμάτια γίνανε. Αλλά δεν έχει σημασία. Η απληστία εκεί. Πάντα να θέλουμε κάτι περισσότερο. Το όνειρο της Αλκιμήδης των 18 χρόνων ήταν να έχει φίλους καρδιακούς, να ερωτευτεί παράφορα και να τον παντρευτεί αυτόν τον έρωτα, να κάνει 4 παιδιά, να έχει μια συμπαθητική δουλειά, να ταξιδέψει πολύ, να διαβάσει πολύ, να κάνει πολλά και διάφορα πράγματα, να έχει ποικιλία στη ζωή. Να συνεχίσει να παίζει κιθάρα και να φτιάχνει μαγεία μουσική, να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, να αλλάζει συνέχεια, να "σοφαίνει". Και από τους ανθρώπους να είναι καλοί, με κατανόηση, να την αγαπάνε, να είναι δίκαιοι, ντόμπροι, και δίπλα της. Και από τον εαυτό της να είναι χαρούμενη, με ενέργεια, να είναι δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάει. Ζητούσα πολλά; Ζητούσα λίγα; Ποιός θα κρίνει άλλωστε.


Ξέρεις όμως, για να μπορέσει κανείς να πεί τι ακριβώς θέλει, πρέπει πρώτα να ξέρει ποιός είναι. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά θέλω και στα επίκτητα
Ναι, τι νομίζες, ότι όλες σου οι επιθυμίες είναι δικές σου; Αυταπατάσαι αν το νομίζεις αυτό. Πολλές από τις επιθυμίες μας τις έχουν φορτώσει άλλοι. Κάποιες επιθυμίες τις υιοθετήσαμε για να μας αποδεχθούν οι γονείς, άλλες για να μας αποδεχθούν οι φίλοι, άλλες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αλλά για ψάξε βαθιά μέσα σου, ποιές από τις επιθυμίες είναι οι δικές σου; Αυτές που τις γέννησες μόνη σου, επειδή είσαι. Σου έχει απομείνει καμία;
Εγώ τις δικές μου επιθυμίες δε τις ξέρω. Ξέρω αυτές που έχω στο κεφάλι μου, αυτές που με καταδιώκουν. Δίκες μου, ξένες, κατοικούν μέσα μου. Και αν έβρισκα το τρόπο να αναγνωρίσω ποιές είναι οι ξένες, έξωση θα τους έκανα. Να μείνω καθάρη με τα δικά μου μόνο. Να αλαφρώσει και το κεφάλι από τις πολλές επιθυμίες. Που έρχονται και με κοροιδεύουν επειδή δεν τις εκπλήρωσα. Φωνάζουν αποτυχία, κι εγώ δε ξέρω τελικά ποιόν απογοήτευσα, εμένα ή τους άλλους. Ποιές επιθυμίες πρόδωσα, ποιές; Χε, χε υπάρχει η πιθανότητα να μην έχω προδώσει τίποτα δικό μου. Με αρέσει αυτό. Το βρίσκω πολύ αισιόδοξον! Το υποσεινήδητό μου να αρνείται να πραγματώσει τα ξένα, τα μη ταιριαστά. Ναι, είμαι σίγουρη ότι αυτό συμβαίνει. Μου δίνει άλλη δύναμη αυτή η προοπτική.

Οπότε τι θέλω; Ένα κόκκινο καπέλο. Δηλαδή κάτι μη σημαντικό. Κι όπως δε με νοιάζει για το αν θα αποκτήσω το κόκκινο καπέλο, καλό θα ήτανε να το αποκτήσω, αλλά και να μην, πάλι καλά, έτσι θέλω να νοιώθω και για όλα τα άλλα θέλω. Αν έρθουν καλώς, αν δεν έρθουν πάλι καλώς. Αυτό θέλω. Να μην επιθυμώ με πάθος. Να προσπερνώ αισθανόμενη. Να επιθυμώ και να χαίρομαι όταν αποκτώ και να χαίρομαι κι όταν δεν αποκτώ. Να είναι το μυαλό ήσυχο, να μη φωνάζει, να μην απαιτεί, απλώς να βιώνει. Αυτό θέλω. Κι από τους ανθρώπους, δε θέλω τίποτα, μου αρκεί που είναι. Κι από τη ζωή; Κι αυτή μου αρκεί όπως είναι.

12 σχόλια:

bebelac είπε...

΄Καλή μου Αλκιμήδη,εσύ θέλεις μόνο ένα κόκκινο καπέλο... εύκολο είναι να το αποκτήσεις. (αξίζεις και πολύ παραπάνω).Εγώ η ανόητη που εξακολουθώ να θέλω το φεγγάρι, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ που μυαλό δε βάζω;;;

γιώργος είπε...

χωρίς επιθυμίες, θα ζούσαμε;;;
χωρίς 'θέλω', θα γυρνούσε ο κόσμος;;;
ακόμα και το 'κόκκινο καπέλο', είναι μία επιθυμία, ένα 'θέλω'...
μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία...
είναι κάτι...
και αυτό σε κάνει να ζεις...
οτιδήποτε άλλο, σημαίνει παραίτηση...

καλημέρα αλκιμήδη...

Alexandra είπε...

alcimede mou!
όσα ήθελες στα 18 σου ήταν τόσο όμορφα... και τόσο ρεαλιστικά!

και ναι, η ζωή σου χάρισε κάποια απ'αυτά και σου πήρε κάποια άλλα.

αλλά είσαι δυνατότερη, σοφότερη και περισσότερο γνήσια από τότε. πατάς γερά στα πόδια σου. έχεις ένα πλάσμα που σημαίνεις για εκείνον ολόκληρη τη ζωή του... τα πάντα. και έχεις και τα νιάτα και τη φρεσκάδα να ζήσεις όσα η ζωή σου προσφέρει, τον πόνο καιτον έρωτα και την αγάπη...

ναι, ένα κόκκινο καπέλο είναι ότι πρέπει... είναι η προέκταση της δύναμης της ψυχής σου, των παθών σου και των θέλω σου...

κουβάλατο μαζί όταν βρέχει και όταν έχει ήλιο... γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια κυρία να περπατά με καπέλο (και γάντια) στο δρόμο!

xx
Alexandra

αλκιμήδη είπε...

Καλησπερίζω από την όμορφη Κεφαλλονιά!


bebelac
έλα μου ντε;
Εγώ ευσεβείς πόθους εκφράζω. Θέλω να μη θέλω τον ουρανό με τα άστρα.

Γιώργο
ναι, χωρίς επιθυμίες θα ζούσαμε,
ναι, ο κόσμος θα γυρνούσε μια χαρά χωρίς θέλω
το "κόκκινο καπέλο" μου συμβολίζει την επιθυμία που δε καίει, την επιθυμία που δεν έχω ανάγκη.
δεν είναι παραίτηση να μη θέλεις, ούτε μηδενισμός, είναι ελευθερία
Ελευθερία απλώς να υπάρχεις και να ζεις με γαλήνη.

Αλεξάνδρα μου
αν πατώ γερά στα πόδια μου δε ξέρω, πατώ πάντως. Και προχωρώ σε καινούργια μονοπάτια. Μου αρέσει αυτό.


Αλκυόνη που είσαι; Φιλιά

Σταυρούλα είπε...

Να μην επιθυμείς με πάθος; Γίνεται άραγε αυτό; Δεν ξέρω...

Να είσαι πιο ήρεμη στις επιθυμιές σου θες και δεν είναι απορίας άξιο- εν όψει γενεθλίων ειδικά- όταν τόσα δεινά η έντονη επιθυμία σου επεφύλαξε ! Να το βρεις το καπέλο σου αυτό, Αλκιμήδη μου, στο εύχομαι!
Σε φιλώ

αλκιμήδη είπε...

Και ξανά καλησπέρα καλή μου
σε ευχαριστώ και για τις ευχές και για το ότι με "έπιασες"

γιώργος είπε...

καλησπέρα από την όμορφη Αθήνα...

προφανώς θέλεις να έχεις την ελευθερία σου
να υπάρχεις και να ζεις με γαλήνη...
σωστά;;;

επίσης,
όλοι αυτοί που πάλεψαν
για ελευθερίες και πρόοδο,
θέλοντάς τες τόσο πολύ,
μάλλον λάθος κάνανε...

καλησπέρα και πάλι...

markos-the-gnostic είπε...

alcimede
οσμίζομαι μια βουδιστική κατύθυνση
πριν όμως ο βούδας φτάσει στη φώτιση της μη επιθυμίας τις είχε ζήσει μάλλον για τα καλά...

Alkyoni είπε...

μη νομίζεις δεν το είδα...
απ το πρωί το χω δει το ποστ
σ ευχαριστώ
δεν το σχολιάζω ακόμα...
έχω μείνει άφωνη
αν μ άρεσε; εννοείται πως πάρα πολύ...
σχόλια αν βρω,αν μπορέσω..
Φιλί καλό βράδυ
:)

αλκιμήδη είπε...

Γιώργο
καλημέρα
σωστά, σωστά
αυτό θέλω, να υπάρχω με ησυχία νου και να νοιώθω ενωμένη με όλα γύρω μου. Όχι ξεχωριστή, διαφορετική αλλά όχι ξεχωριστή. Να ακολουθώ το ρουν. Φυσικά με επιθυμίες.
Όλοι αυτοί που πάλεψαν καλά κάνανε, και εγώ έχω στο παρελθόν και θα το κάνω ξανά στο μέλλον. Μπορώ να πιστεύω σε κάτι και να κάνω αυτό που απαιτείται για τη πραγμάτωση του με ησυχία στο νου. Πίστεψε με. Αυτές οι επιθυμίες ποτέ δε με κάνανε να υποφέρω εξάλλου.


Μάρκο
ναι, πολύ κοντά στον Βούδα, αλλά όχι και τόσο. Αν δεν απατώμαι, αυτός εγκατάλειψε τα επίγεια και την οικογένεια του, πληγώνοντας την οικογένεια του, για να βρει την ηρεμία, το νιρβάνα. Αυτό δε κάνουν και εκείνοι που μονάζουν;
Έτσι είναι εύκολο. Το να απαρνηθείς
τη ζωή είναι ο πιό απλός τρόπος για να μη σε καίει η ζωή.
Εγώ θέλω το νιρβάνα μέσα στη ζωή. Να μπορώ να χαίρομαι αυτά που η ζωή προσφέρει όταν και όποτε και αν έρθουν με πάθος και να παίρνω τα μέγιστα. Και αυτή η εμπειρία της απόλαυσης της ζωής να μη μου γεννά απληστία και να υποφέρω επειδή η ζωή δε μου χαρίζει και άλλα, και άλλα, και άλλα.

Αλκυόνη μου
καλημέρα
αυτό μου αρκεί καλή μου
θεωρώ ότι περίμενες κάτι διαφορετικό όταν έκανες την παραγγελιά!
Και με έβαλες σε σκέψεις πολλές. Όχι τόσο για τα θέλω μου, αυτό το βλέπεις είναι πολύ απλό, το θέλω μου για το μέλλον. Για τα "θα ήθελα" του παρελθόντος, για αυτά, και δε ξέρω αν μπορώ να τα βγάλω έξω. Ίσως και μόνο που δυσκολεύομαι να σημαίνει ότι πρέπει.
Φιλιά
κι ευχαριστώ για τη παραγγελιά

γιώργος είπε...

καλημέρα αλκιμήδη...
τελικά, συμφωνούμε ή διαφωνούμε;;;
πιστεύω, ότι μάλλον συμφωνούμε...

αλκιμήδη είπε...

καλημέρα ξανά γιώργο
συμφωνούμε, συμφωνούμε
απλά είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και υπάρχουν ψιλοδιαφορές στη σκέψη μας
αλλά κατά βάθος συμφωνούμε
:)