Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

Ποιά κοιλιά βγάζει τις στατιστικές, ποιά; και γιατί;

Επειδή πέρα από τις εσω-ψυχο-κυκλοθυμικές παπαριές μου, συνεχίζω να ζω και να αναπνέω μέσα σε αυτήν την πόλη, σε αυτήν τη χώρα, και να αντιμετωπίζω τις ίδιες εξω-παπαριές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, δε παύω να εκπλήσσομαι από την άρνηση μας να αναγνωρίσουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε σε όλο του το τραγελαφικό μεγαλείο.

Και όχι δεν αναφέρομαι στις εκλογές.

Ανοίγω το πορτοφόλι να πληρώσω τη βενζίνη και με κοιτάζει σχεδόν άδειο, φωνάζοντας μου να τρέξω πάραυτα και να το ταίσω άλλο ένα τρακοσσάρι. Βρε γλυκό μου, το Σάββατο δε σε τάϊσα, πότε πρόλαβες και τα χώνεψες; Τι ακριβώς έκανα; Σκέφτομαι τις τελευταίες τρεις μέρες, όχι τίποτα το συγκλονιστικό, όλα τα τραπεζώματα ήταν κεράσματα από άλλους, στα εισητήρια έπεσε πλαστικό χρήμα, δεν ψώνισα, όχι ούτε βιβλία, δε βγήκα... Ναι οι απλές καθημερινές ανάγκες. Όποιες κι αν είναι αυτές.

Μπαίνω στο αυτοκίνητο έχοντας πλέον αποδεκτεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πορτοφολάκι απαιτεί πλέον 2 τριακοσσάρια τη βδομάδα, αν και εφόσον συνεχίσω να πληρώνω λογαριασμούς και σουπερμάρκετ με πλαστικό, σκεφτόμενη, τουλάχιστον έχω τα έτοιμα που τρώω, κάτι είναι κι αυτό.

Και ακούω στο ραδιόφωνο το εξής φοβερό:

Το 20% περίπου των ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, όταν παγκοσμίως το αυτόν ισχύει για το 19% του συνολικού πληθυσμού της γης. Στη παγκόσμια στατιστική υποθέτω συμπεριλαμβάνονται και οι αναπτυσόμενες χώρες. Ωραία σκέφτομαι, δε με εκπλήσσει η στατιστική, τα ζω καθημερινά, σωστά; Σκούρα τα πράγματα, το ξέραμε.

Και έρχεται ο ορισμός του κατωφλιού της φτώχειας!
Οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1200 ευρώ!

Δηλαδή μια οικογένεια με εισόδημα πάνω από 1200 ευρώ θεωρείται ότι έχει αρκετά;
Ποιός ανεγκέφαλος έβγαλε αυτό το νουμεράκι, από που το έβγαλε και σε ποιά χώρα ζει; ε; ε; ε;
Θεωρεί ότι η μέση οικογένεια, δηλαδή 2 ενήλικες και 2 παιδιά, διαβιώνουν άνετα και με όλα τα απαραίτητα με 1200 ευρώ;
Γιατί εμένα αγαπητέ μου, χωρίς νοίκι, με οικογένεια μικρή που αποτελείται μόνο από έναν ενήλικα και ένα παιδί, αυτό το ποσό δε μου φτάνει ούτε για ζήτω. Και παρόλο που έχω κάτιτίς παραπάνω, με εισοδήματα και καλή δουλειά, για να ζήσω άνετα χωρίς εξτραβαγκάντσες και το τονίζω αυτό, μασουλάω αργά και σταθερά, τα έτοιμα. Δε παραπονιέμαι, ευτυχώς που τα έχω, μετά βλέπουμε.
Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν ο συγκεκριμένος στατιστικολόγος κοίταζε την πραγματικότητα κατάματα και χρησιμοποιούσε για κατώφλι ένα πιό ρεαλιστικό ποσό, (να πω επι δύο ή θα με πείτε υπερβολική;) τα συμπεράσματα θα ήταν πολύ πολύ πιο τρομαχτικά.

Κι έτσι απλώς αναρωτιέμαι, γιατί άραγε αρνούμαστε να δούμε το πρόβλημα στη πραγματική του διάσταση. Ξέρεις, όσο και να το μειώνεις σε μέγεθος δε παύει να υπάρχει.

11 σχόλια:

Unknown είπε...

Απλά γιατί επιτρέπουμε σε ανθρώπους με μεγαλύτερο εισόδημα από εμάς να παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Και γιατί είμαστε αρκετά βλάκες ώστε να τους επιτρέπουμε να έχουν αυτό το μεγαλύτερο εισόδημα...

αλκιμήδη είπε...

Καλησπέρα καμηλιέρη
διαισθάνομαι ότι εκνευριστήκατε, και με το δίκιο σας.

Ανώνυμος είπε...

σωστός ο καμηλιέρης.να δω πότε θα τα πάρουμε όλοι ομαδικώς στο κρανίο...

MåvяiÐåliå είπε...

Γιατί μάθαμε να ζούμε στη προσποίηση!
Μη πας μακριά σε στατιστικολόγους, κοίτα γύρω σου, κανείς δε μιλάει γι αυτό!
Λες και αν δεν το αναφέρεις θα το ξορκίσεις!

Alkyoni είπε...

άσχετο..
mail ελήφθη
καλή νύχτα τώρα
το ποστ θα το δω αύριο
φιλιά

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Μη ξχνας οτι η στατιστικη ειναι η στατιστικη ειναι εκεινη η επιστημη που επιβεβαιώνει ότι σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούν 2,3 ζευγάρια παντόφλες.

αλκιμήδη είπε...

Καλησπέρα σε όλους

northaura
καλωςόρισες στο φτωχικό μου
κι αν τα πάρουμε ομαδικώς λες κάτι να γίνει;

μαύρη ντάλια
ναι αυτό προσπαθούσα να πω και τι όμορφα που το συνοψίζεις για μένα
"λες και αν δεν το αναφέρεις θα το ξορκίσεις" και σκεφτόμουν για όλα στη ζωή

καλησπέρα αλκυόνη
φιλιά

padrazo
Για να δούμε, 2.3 x 3 = περίπου 7
όχι στο σπιτικό μου έχουμε μόνο 4
ασόβαρη επιστήμη η στατιστική είναι αυταπόδεικτο!

tassoula είπε...

Καλημέρα!!
Συμφωνώ με την Μάυρη Ντάλια.
Εμείς μόνο που σκεφτόμαστε "ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ" εξαφανίζονται 170-200 ευρώ (έχουμε και μωρό).Θα ήθελα να γνωρίσω μια οικογένεια που τα βγάζει πέρα με 1200 ευρώ.Ευτηχώς δεν έχουμε πρόβλημα αλλά τα 1200 ευρώ δεν φτάνουν σε εργένη όχι να έχει και οικογένεια.

αλκιμήδη είπε...

καλημέρα τασσούλα
συμφωνούμε λοιπόν.
Και χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που θεωρεί ότι το 1200 είναι το κατώφλι για τον εργένη και ουχί την οικογένεια.
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Εμείς είμαστε οικογένεια, με πολύ λίγα χρέη (κάπου 300 το μήνα, δάνειο σπιτιού γαρ, ευτυχώς κοντεύει),στην επαρχία, με συνολικό εισόδημα κάπου 2700 το μήνα, και δυο παιδιά (Λύκειο, Γυμνάσιο). Κατά τις στατιστικές είμαστε μάλλον πλούσιοι. Πως λοιπόν γίνεται και στην Τράπεζα έχουμε κάθε μήνα μόνο το μισθό μας;

αλκιμήδη είπε...

Καλημέρα Γεωργία
είδες; κι εγώ με τις στατιστικές πλούσια είμαι. Προφανώς, κατά τις στατιστικές, ικανοποιούμε πέραν των βασικών αναγκών μας, προφανώς.
Ποιός μας είπε να έχουμε κοινωνικό κύκλο και κατά συνέπεια κοινωνικές υποχρεώσεις; Και γιατί να διαβάζουμε βιβλία και να ακούμε μουσική; Και να βγαίνουμε; Μόνο άρτος μόνο, καθόλου θεάματα. Και υπάρχει δημόσια εκπαίδευση από τις καλυτερότερες, τι τη θέλουμε την ιδιωτική;
Άσε να μην τα πάρω τώρα.
Με παιδιά έφηβους ε; κάθε χρόνο αθλητικό παπουτσάκι των 100ευρώ και βάλε; Και καρτοκινητά; Και τολμάνε να θέλουνε να βγαίνουνε με τους φίλους τους; Και να είναι όμορφα ντυμένοι; Α, και δε μαθαίνουνε καλά τις ξένες γλώσσες στο σχολείο;
Δεν απορώ που δεν αισθάνεσαι πλούσια.
Το θέμα είναι ότι δουλεύουμε και νομίζουμε ότι κάπου έχουμε φτάσει και δεν αρκεί. Και απορώ πως αυτό το 20% που είναι κάτω από το επίσημο κατώφλι της φτώχιας επιβιώνει.
Α, ξέχασα, παραοικονομία λέγεται.