Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2007

Χαρίζεται ενταύθα

χρηστικό αντικείμενο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, αλλά σε άριστη κατάσταση και πλήρους λειτουργίας.



"Το πρόβλημα είναι ότι όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη αισθανόμαστε ότι τίποτε δεν μπορεί να μας παρηγορήσει. Ακόμη και όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανεβάσει τη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η γνώση από μόνη της δεν μπορεί να μας ελευθερώσει. Ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε. Οι συμβουλές που μας δίνουν τα αγαπημένα μας άτομα είναι περιττές και μάταιες. Ακόμη και όταν συμφωνούμε μαζί τους ότι όλα όσα μας προτείνουν θα μπορούσαν πράγματι να μας φτιάξουν τη διάθεση νιώθουμε ότι μας είναι αδύνατον να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Αυτό που νιώθουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η αδυναμία μας να επιθυμήσουμε κάτι, να εμπνευσθούμε από κάτι, να ενδιαφερθούμε για κάτι. Σαν να έχει αρρωστήσει μέσα μας ο ψυχικός μηχανισμός που μας βοηθά να δημιουργούμε δεσμούς νοήματος με την πραγματικότητα. Έχει διαταραχθεί η ικανότητά μας να επιθυμούμε και να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αλλά δεν νιώθουμε να μας ενδιαφέρει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας αρέσει αλλά δεν μας αρέσει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που οι άλλοι θέλουν από εμάς αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και δεν μπορούμε ούτε να ελπίσουμε ότι σε λίγο καιρό θα νιώθουμε καλύτερα. Έχουμε χάσει την ελπίδα ή καλύτερα η ελπίδα έπαψε να λειτουργεί μέσα μας. Η κατάθλιψη δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση της ζωής μας να ελπίζουμε. Δεν υπάρχει μέσα μας η ελπίδα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει την θεραπευτική αλλαγή. Ακριβώς επειδή έχει διαταραχθεί η ικανότητά μας να επιδιώκουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για εμάς και για τους άλλους νιώθουμε ενοχές και κατηγορούμε τον εαυτό μας για όσα δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσα στην αδυναμία και την ενοχή. Νιώθουμε κατώτεροι, μειωμένοι, ανάξιοι, άχρηστοι. "


Δεν έχω πουθενά αλλού διαβάσει καλύτερη περιγραφή των συναισθημάτων που βιώνω από αυτήν του κ. Νικήτα Καυκιού που έκλεψα από εδώ. Δεν ήξερα τι να πρωτουπογραμίσω από τις αλήθειες που λέει.

Και η λύτρωση που είναι; Μέσα μας φυσικά, το πρεσβεύω πάντα αυτό, αλλά έχω κουραστεί τόσο πια, που δε μπορώ ούτε σε αυτήν τη πίστη να αγκιστρωθω. Ένα χαλασμένο ανταλλακτικό, το κεφάλι χρήζον γενικού δεξαμενισμού και πέταμα. Όμως, δε μπορούμε να τη πετάξουμε την αλκιμιδούλα, και αυτή τόσο έχει κουραστεί. Κι έτσι εγώ εγκαταλείπω, δε πειράζει, ας μη βρούμε την ουσία, την αιτία, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να φτιάξουμε το χαλασμένο ανταλλακτικό. Χάπια λοιπόν για την αλλεργία που ξαφνικά και χωρίς λόγο (?) εμφανίστηκε από το πουθενά, χάπια και για τη κατάθλιψη. Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αφήνουμε τη σαπίλα ατόφια να βρωμίζει τα εντός. Τι μας νοιάζει για τα εντός έτσι κι αλλιώς, δε φαίνονται, άρα μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχουν, δεν ενοχλούν άλλον από τον φέροντα, και ποιός τον χέζει τον φέροντα; Εμπρός λοιπόν να γίνω και πάλι χρηστικό αντικείμενο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, αλλά σε άριστη κατάσταση και πλήρους λειτουργίας.


Τιμή δωρεάν
όσο ακριβώς αξίζει

15 σχόλια:

Ο Καλος Λυκος είπε...

Σε μιά ταινία του Clint Eastwood, το Heartbreak Ridge, που παίζει τον κακό και σκληρό πεζοναύτη, σε κάποια φάση ένας ανώτερος για να τιμωρήσει ένα φαντάρο που έχει ο Clint υπό ις διαταγές του, του ρίχνει καψόνι... ο κακομοίρης τρέχει, τρέχει, τρέχει, μέχρι που σωριάζεται κάτω...

ο Clint τον πλησιάζει και του σφυρίζει στ' αυτί : "don't give the prick the satisfaction"...

αυτά...

αλκιμήδη είπε...

Και τελικά τι κάνει ο φαντάρος;
ξανασηκώνεται;
Υποθέτω, ταινία είναι, ξανασηκώνεται.

όσο για μένα θα δείξει.
Προς το παρόν πεσμένη
χαπακωμένη
παραιτημένη

δε με νοιάζει πλέον να αποδείξω τίποτα, δεν έχω λόγο,
ούτε να αντισταθώ στο τετελεσμένο
τίποτα
μόνο να τσουλήσω μέχρι όμορφα κι απλά να λυθεί η κατάσταση
και θα λυθεί
γιατί κι αυτό τετελεσμένο είναι

ευχαριστώ λύκε μου όμως
έχεις το χάρισμα πάντα να με γλυκαίνεις

An-Lu είπε...

Είναι δύσκολος ο Νολεμβριος ως μήνας συμ...θα περάσει όμως κι αυτός...θα περάσει...

αλκιμήδη είπε...

καλημέρα γοργόνα

θα περάσει και ο Νοέμβρης όπως περνάει και ολόκληρη η ζωή μας
Τετελεσμένα γεγονότα

Ανώνυμος είπε...

αλκιμηδη,

time to break the rules νομιζω.... οπως λεει και η καλη μου "ασε την ασπιδα και πιασε το σπαθι..."

αλκιμήδη είπε...

nuwanda

τι εννοείς; δεν είναι πόλεμος, ούτε ασπίδα να έχω, ούτε σπαθί.
Δε νοιώθω τουλάχιστον να αμύνομαι σε κάτι, ούτε φυσικά την ανάγκη να πολεμίσω για κάτι.
Ή μήπως εννοείς να γίνω λιγάκι πιο αποφασιστική/διεκδικητική;

Αλήθεια, η κόρη σου καλά; Τώρα πρέπει να σας έχει ξετρελάνει με τα πρώτα λογάκια
φιλιά και την αγάπη μου
και την ευχαριστία μου για το ενδιαφέρον σου.

Ανώνυμος είπε...

αλκιμηδη μου,

εννοω να πιασεις το σπαθι και να κοψεις τον γορδιο δεσμο που σε κραταει στο εδαφος και δεν σε αφηνει να πεταξεις, whatever it may be (γονεις, δουλεια, σχεσεις κλπ).
Το ξερω οτι δεν ειναι ευκολο αλλα μερικες φορες ειναι η μονη λυση...

η κορη μου ναι, ειναι απιθανη (οπως και ολα τα παιδια!) μας εκπλησσει καθε μερα!! Σ' ευχαριστω και εγω.

αλκιμήδη είπε...

και μόνο που διατηρείς τη πίστη ότι μπορώ να πετάξω, nuwanda, με συγκινείς
τη καλή μου μέρα να έχεις

Ανώνυμος είπε...

βρε, αν δεν το πιστευες και η ιδια οτι θα πεταξεις, δεν θα εγραφες αυτο το ποστ! Εχεις δυναμη, ασ' τη να βγει, αυτο λεω...

vanilia είπε...

Aλκιμήδη μου,(ομοιοπαθής γαρ) όλα κάνουν τον κύκλο τους καί φεύγουν! Διάβασα κάτι σ'ένα γαλλικό βιβλίο,που στο αφιερώνω:''Αφαίρεσα πολλά άχρηστα πράγματα απ'τη ζωή μου,κι ο θεός πλησίασε για να δει τι συμβαίνει''
Φιλιά

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Είναι συναισθήματα που βιώνω κι εγώ... ιδίως αυτόν τον καιρό. Σηκώνομαι το πρωί από το κρεββάτι και λέω "πρέπει να ξυπνήσεις σήμερα, να βγεις από αυτή τη μαυρίλα". Αλλά αν περάσεις άσπρη μπογιά πάνω στο μαύρο σου, μόνο γκρι μπορεί να βγει. Ενώ το άσπρο σου, πόσο εύκολα γίνεται μαύρο. Τα φιλιά μου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτα που περιγράφεις τα βίωσα στον ύπερθετικό βαθμό.Κάθε πρωί το σήκωμα απο το κρεβάτι το θεωρούσα και ηταν αθλος.Απλά πράγματα καθημερινά δεν μπορούσα να σκεφτώ οτι θα τά κανω και έπρεπε γιατι υπήρχαν πίσω μου 2 παιδιά και ενας σύζυγος που δεν φταίγανε σε τίποτα.Τα χάπια δεν με βόηθησαν-τά επαιρνα με διακοπές 3 χρόνια-και οταν τα σταματούσα βυθιζόμουν πιο βαθιά στο πηγάδι.Φορούσα μαύρα γυαλιά και τα έβλεπα ολα μαύρα.
Και να μη μιλήσω τι αλλα εφερε η κατάσταση αυτή-απο περίεργες αλλεργίες μέχρι άστα να πάνε.Μόνο οταν ξεγύμνωσα την ψυχή μου,οχι στην ψυχολόγο,αλλα στον εαυτό μου βγήκα απο το πηγάδι,εβγαλα τα μαύρα γυαλιά,η ζωή πήρε χρώμα και ξαναρχισα να χαμογελώ.Και συνειδητοποίησα ποσο σημαντικό ειναι αυτό.Σου ευχομαι ολόψυχα να βγάλεις γρήγορα τα μαύρα γυαλιά.

αλκιμήδη είπε...

Βανίλια
και πως ορίζεις το άχρηστο; Γιατί σε τελική ανάλυση, όλα άχρηστα είναι, κι εμείς οι ίδιοι.

Γεωργία, σωστή! Όσο άσπρο και να βάλεις, το μαύρο γκρί. Μόνο αν καταφέρεις με κάποιο τρόπο να ξεριζώσεις το μαύρο θα δεις χαίρι.


σε ευχαριστώ κόκκινο καπέλο
(άραγε ξέρεις ότι για μένα το κόκκινο καπέλο συμβολίζει αυτό που θέλω από τη ζωή, το χάρισμα να επιθυμείς χωρίς να καίγεσαι για την εποιθυμία σου;)

vanilia είπε...

Το άχρηστο είναι για τον καθένα μας διαφορετικό και ανάλογο με τα πιστεύω του.Είμαστε άνθρωποι με όλες μας τις αδυναμίες, αλλά και τις χάρες! Με όλες μας τις κακές αλλά και καλές μας στιγμές. Δεν πιστεύω ότι είμαστε άχρηστοι,κι εμείς οι ίδιοι, όπως λες! όλα τα πράγματα έχουν την καλή πλευρά, αλλά και την ανάποδη!Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστα! Ακόμη και τα σκουπίδια που τα θεωρούμε άχρηστα, γίνονται χρήσιμα για πολλά πράγματα, αν τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα! Πόσο μάλλον οι άνθρωποι!! Η αξιοποίηση όλων των πραγμάτων, των ιδεών, των επιθυμιών κ.λ.π., κάνει την διαφορά.

αλκιμήδη είπε...

δε διαφωνούμε βανίλια
απλά μερικές φορές τα συναισθήματα διαφωνούν με μας

καλή χρονιά