Τρίτη, Ιουλίου 24, 2007

Μπλογκοπαιχνιδια - φράσεις και αμπελοφιλοσοφίες

Απαντώ στη πρόσκληση της Ρενάτας

Οι φράσεις που η φιλενάδα διάλεξε για μας που παίρνουμε τη σκυτάλη

1. “It is easier to fight for one’s principles than to live up to them.” Alfred Adler

Και έτσι είναι δυστυχώς, θα συμφωνήσω. Και το χειρότερο οι καλοί από εμάς όταν αδυνατούμε να τηρήσουμε τις αρχές μας νοιώθουμε τύψεις, πολλές τύψεις. Και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε και λίγο ίσως να αναλογιστούμε. Γιατί να είναι τόσο δύσκολο να ακολουθούμε τις αρχές μας; Μήπως κάποιο λάκο έχει η φάβα; Γιατί βασικά εμένα αυτό που μου λέει είναι πρόσεχε ποιές είναι οι αρχές σου, και τελικά αν δε μπορείς εσύ ο ίδιος να τις τηρήσεις μήπως διαλέγεις για αρχές κάτι μη ταιριαστό; κάτι που νομίζεις ότι θα έπρεπε να πρεσβεύεις, μήπως έχεις φτιάξεις έναν ιδανικό εαυτό, μια ιδεατη εικόνα του κόσμου, μη πραγματοποιήσιμη; Και όπως μεγαλώνοντας ανακαλύπτω ότι υποπέφτω σε συνήθειες και πράξεις που κορόιδευα ή αποδοκίμαζα, και καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί γίνεται αυτό, γιατί είμαστε άνθρωποι, με πάθη και με λάθη, άνθρωποι με αδυναμίες, τόσες μα τόσες αδυναμίες, και έτσι μεγαλώνοντας, μαθαίνω σιγά σιγά να χαμηλώνω λίγο τους τόνους, και να επιλέγω τις μάχες μου, και να νερώνω την απολυτότητα μου, και να αναγνωρίζω λίγες μόνο βασικές αρχές, πχ μη κάνεις κακό στους άλλους ηθελειμένα, τόσο μα τόσο βασικές, και όλα τα άλλα, άσε τον καθένα να τα βιώνει και να πορεύεται όπως θέλει και μπορεί, και άσε και τον εαυτό σου παρομοίως. Αρκετες πιέσεις δεν έχουμε στη ζωή μας;

2. “Ο δρόμος είναι η χαρά”. - Ρενάτα

Α, ρε φιλενάδα έτσι θα έπρεπε να είναι, ή μάλλον το αυτόν ευχόμαστε για όλους, αλλά άλλο να το λες άλλο να το κάνεις. Κι εξάλλου, η συνεχής χαρά, εκτό από ανέφικτη είναι και λίγο βαρετή. Καλώς ή κακώς τη χρειαζόμαστε τη δυσκολία και τη λύπη, και τις απώλειες, ειδικά τις απώλειες, για να εκτιμήσουμε και πραγματικά να γευτούμε τη χαρά. Εγώ δε συμφωνώ, θα έλεγα ο δρόμος είναι η ζωή, ο προορισμος ανευ ουσίας, και μέσα στο δρόμο, βρίσκεις και όλιγη από χαρά, και ολίγο από το άλλο, και ολίγο από το παραπέρα. Φυσικά προσπαθούμε και πορευομαστε και έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για όσο μεγαλύτερες δόσεις χαράς μπορούμε.

Και οι φράσεις που εγώ διαλέγω και παραδίδω στους επόμενους

3.
Ήθος ανθρώπω δαίμων" Ηρακλειτος

Γιατί καλά θα ήτανε να μην είμασταν υπεύθυνοι για τη ζωή μας, αλλα δυστυχώς ευτυχώς είμαστε, δεν έχουμε αποδιοπομπαίο τράγο, ούτε μπορούμε να χαριεντιζόμαστε ότι ίσως και άλλοι άνθρωποι ή καταστάσεις, ή τι ωραία δικαιολογία θα ήτανε, το πεπρωμένο, η μοίρα, ο Θεός, βάλανε το χαιράκι τους. Καθένας έχει αυτό που του αξίζει, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ή μάλλον καθένας έχει αυτό που επιθυμεί, αυτό και αν είναι σκληρό, και πως να το αποδεχτείς, αλλά ο εαυτός, ο χαρακτήρας, εγω, φέρνω τα πάντα στο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η ζωή θα μπορούσε να είναι ένα σουπερμαρκετ, ποιός μου φταίει αν εγώ ψωνίζω λάθος;

4. be and let be - αλκιμήδη
- ίσως να το πε κι άλλος, αλλά τόσο το πιστεύω που το οικιοποιούμαι...


Και μακάρι κάποτε να μπορέσω να το εφαρμόσω. Να το εφαρμόσεις στους άλλους το πιό εύκολο, στον εαυτό δύσκολο. Αλλά, το να μπορείς απλά να είσαι, χωρίς κρίσεις, χωρίς επιθυμίες, χωρίς μετάνοιες, χωρίς τύψεις, χωρίς να θέλεις κάτι να αλλάξεις, να αποδέχεσαι (και όπως τελευταία ανακαλύπτω η σωστή λέξη δεν είναι αποδοχή, αλλά αναγνώριση) να αναγνωρίζεις λοιπόν το "είναι", το δικό σου και του άλλου, και της κατάστασης, και να μην έχεις καμία μα καμία άποψη πάνω σε αυτό, να μπορείς να βλέπεις το είναι όπως είναι, και να το αφήνεις να είναι, βιώνοντας ότι κι αν είναι, είναι πολύ δύσκολο αλλά συγχρόνως και πολύ λυτρωτικό.



Και παραδίδω τη σκυτάλη στους εξείς αγαπητούς
δείμος
nuwanda
asteroid
βρόμιος

και την αγαπητή
κρεμούλα






7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε, φιλενάδα! Εξαιρετικές φράσεις με τις οποίες συμφωνώώώ! ;) Εξαιρετικές επιλογές στις προσκλήσεις σου βλέπω! :))

Ανώνυμος είπε...

αγαπημενη μου φίλη σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση! θα προσπαθησω να ανταπεξέλθω αν και δυσκολεύομαι όχι λόγω "στυλ" αλλά λόγω πίεσης στην δουλειά!

όπως και να 'χει, οι φράσεις κλειδια ειναι μεγάαααλη προκληση!

νυκτιπόλος-βρόμιος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δέχομαι το μπαλάκι, αλλά θέλω μικρή πίστωση χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

Αλκιμηδη μου, thanks for the invitation. Η δυσκολοτερη εβδομαδα του χρονου για μενα αλλα κατι θα γινει...

o είπε...

το 3 σου διαλέγω και την πολύ αληθινή ανάλυσή σου.

lemon είπε...

Για το τελευταίο σου:
Προσπαθούμε όμως, προσπαθούμε, καθημερινά, να κόψουμε τις πολλές πολλές ερωτήσεις και αναρωτήσεις (!) και ΝΑ ΖΟΥΜΕ μόνο. Να δεχόμαστε τους παραδίπλα μας όπως είναι-γιατί έτσι τους βρήκαμε όταν τους πρωτοπλησιάσαμε, και να μην προσπαθούμε να τους κάνουμε να ταιριάξουν στα όνειρά μας-γιατί τότε θα γίνουν άλλοι, ξένοι.
Προσπαθώ κι εγώ-και για τα δύο.
:)
Σε φιλώ πολύ.

αλκιμήδη είπε...

γεια σου φιλενάδα
είχες δεν είχες με έβαλες στην παιχνιδιάρικη φάση
:)

αγαπητέ μου νυκτίπολε
με την υσηχία σας και αν κάνετε κέφι

το αυτόν ισχύει και για εσάς αγαπητέ nuwanda


δείμε
είδα ανταποκριθήκατε και ευχαριστώ!


en vain
και γω να δω πότε θα το χώσω στο τσερβέλο μου
γιατί άλλο να το λες, άλλο να το ζεις


λεμονιά
τουλάχιστον προσπαθούμε, σωστά;
κάτι είναι κι αυτό, για να μη πω ο μισός δρόμος